fries, friese merrie, keuring, keuringsklaar, trainen

Vrouwkje Blog 4 – Glimworm

Toen Vrouwkje in april voor het eerst aan de longeerlijn ging, had ze nog oud winterhaar en zag ze er wat ruig uit. Inmiddels zit ze helemaal in haar zomervacht en hoef ik er maar een borstel over te halen om onder het stof een glimworm vandaan te toveren.

Om een paard in topconditie te krijgen voor de keuring, is het belangrijk dat ze goed getraind wordt. Maar dat is niet het enige. Je kunt natuurlijk eindeloos veel glansspray op je paard sprayen, maar het is beter als ze van zichzelf glanzend zijn. Als het ‘van binnenuit’ komt, zeg maar.

Spieropbouw

Om spieren te kunnen opbouwen moet je trainingsdagen en rustdagen afwisselen. Alleen maar trainen werkt niet, en is zeker voor jonge paarden veel te zwaar. Herstel is net zo belangrijk als activiteit. Een goed getraind paard gaat er vanzelf beter uitzien.

Vrouwkje begint inmiddels een andere vorm te krijgen, al zijn haar billen nog wel een aandachtspunt. Die mogen nog ronder. Om ze te trainen laat ik haar de laatste twee weken vaak aanspringen in galop, even kort galopperen en dan weer draven. Het aanspringen zelf is een goede bilspieroefening. Nou ja, het zijn eigenlijk haar hamstrings, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Glans van binnenuit

Daarnaast is het voer een belangrijk aandachtspunt tijdens de trainingsperiode voor de keuring. Sowieso moet je merrie voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om spieren te kunnen ontwikkelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met sportbrok en/of bietenpulp.

Ook geef ik trainingspaarden altijd een beetje olie door het voer. Je moet dit wel rustig opbouwen, anders krijgen ze diarree. Olierijke muesli en een extra schepje zonnebloem- of lijnzaadolie geven niet alleen energie, maar zorgen ook voor glans van binnenuit.

Vrouwkje houdt van een lekker stofbad, maar onder die stoflaag zit inmiddels een echte glimworm. Klaar om het publiek te verblinden ;-).

 

 

<< Vrouwkje Blog 3                                               Vrouwkje Blog 5 >>