friese merrie, keuringsklaar, trainen, paard trainen, keuring

Vrouwkje Blog 3 – Schakelen en lentekriebels

We zijn lekker aan het trainen, Vrouwkje en ik. Ze heeft het longeren inmiddels goed onder de knie en luistert al best netjes naar mijn stem-, hand- en zweephulpen. Dat biedt mogelijkheden.

Om wat spieren op te bouwen is het niet nodig om lang achterelkaar te draven en galopperen. Zeker voor een jong paard als Vrouwkje is dat al snel te veel.

Maar omdat ik nu voldoende controle heb over de overgangen, kan ik haar wat vaker laten aangalopperen vanuit draf, of aandraven vanuit stap. Dat is een goede en eenvoudige gymnastiekoefening voor de achterkant.

Schakelen

Ook zijn we deze week begonnen met schakelen. Tijdens de stamboekkeuring wordt er behalve naar de ruimte van de beweging ook gekeken naar de balans, de souplesse en het schakelend vermogen. Of ze een beetje leuk vertrekken vanuit achteren, zeg maar.

Ik laat Vrouwkje nu een keer of drie achter elkaar langzamer draven en dan weer vertrekken naar een middendraf. Het hoeft niet groot en zeker niet met veel spanning, maar het langzamer en sneller gaan is een goede krachttraining.

Na drie keer mag ze weer stappen en uitrusten en dan doen we het nog een keertje. Daarna hetzelfde op de andere hand. Een training van twintig minuten is voorlopig echt wel genoeg voor Vrouwkje, dat doen we zo’n drie keer in de week.

Drukke agenda

Vrouwkje heeft het best druk. Behalve de trainingssessies met mij, staan er ook nog andere afspraken in haar balboekje. Ze wordt dit voorjaar namelijk voor het eerst gedekt. Dus dat betekent dat ze regelmatig gescand moet worden en daarvoor reist ze af en toe naar de Nieuwe Heuvel, tien minuten bij ons vandaan.

Haar eieren zijn nog een beetje in winterslaap, maar dat geldt voor meer merries dit jaar. Het koude weer heeft zijn weerslag op de hormoonhuishouding van veel paarden. De lentekriebels moeten nodig een beetje op gang komen!

Maar ondertussen bouwt Vrouwkje al wel veel ervaring op met de trailer, korte verplaatsingen en vreemd terrein. En dat is natuurlijk super nuttig. Want dan is naar de keuring gaan straks hopelijk íets minder spannend…

 

<<  Vrouwkje Blog 2                                                   Vrouwkje Blog 4>>