veulenkeuring, fries veulen, keuring, stamboek, fries paarden stamboek, keuringsreglement

Nieuwe regels veulenkeuring

Met ingang van het keuringsseizoen 2018 worden er wijzigingen doorgevoerd bij het keuren van Friese veulens. Ga je met je veulen naar de keuring? Zorg dan dat je weet hoe het zit en vooral..  dat je met je veulen geoefend hebt!

Voor mensen die maar één merrie hebben en slechts af en toe een veulen fokken is het moeilijk voor te stellen, maar er zijn nog steeds veel fokkers die hun veulens nauwelijks in handen hebben voordat ze van de moeder afgaan. Dat kan deze eigenaren duur komen te staan vanaf dit seizoen.

Beschaving

Waar het altijd al een goed idee was om je veulen wat beschaving bij te brengen voordat je er mee naar de keuring ging, is het nu essentieel geworden. De stap is een belangrijke gang en veel veulens lieten deze tijdens het keuringsrondje niet of nauwelijks zien. Dat betekende dat de jury eigenlijk geen cijfer kon geven en het erg moeilijk was om de juiste premies uit te delen.

Over het terrein gesleurd

Daarom moeten veulens vanaf nu aan de hand stappen, samen met de merrie. De voorbrenger heeft beide dieren daarbij tegelijk aan het touw. Voor iedereen die ook maar enige ervaring heeft met veulens halstermak maken is duidelijk dat je dit moet oefenen! Anders krijg je alleen maar een circusact op de keuringsdag, met steigerende veulens, lijnen die in de knoop zitten en chagrijnige voorbrengers met broeken vol grasvlekken…

veulen, veulenkeuring, fries veulen

Opleiding

Een veulentje trainen klinkt ingewikkelder dan het is en hoeft ook niet heel veel tijd te kosten. Zorg dat je het veulen al in een vroeg stadium leert dat aanrakingen niet eng zijn. Kriebel het dier eerst op het lijf, dan op het hoofd en zorg er langzaam maar zeker voor dat je overal aan mag komen. Ook het aanleren van voetjes geven gaat makkelijker en veiliger met een veulen van 80 kg dan met een woeste driejarige die tegen de 600 kg loopt. Kan de smid ze tenminste ook een beetje bijhouden: daarmee voorkom je veel beengebreken, bokhoeven en teleurstellingen bij latere keuringen.

Een veulen kan ook stemhulpen leren en je kan oefenen met het rondjes lopen rechtsom, waarbij het veulen altijd rechts van de moeder moet blijven. Daarmee zit het in de keuringsbaan aan de binnenkant en kan de jury het dier goed beoordelen. Zorg voor een helper bij het oefenen, die je veulen de juiste kant op kan sturen.

Meer over het voorbereiden van je veulen op de keuringsdag, leer je in de online cursus Keuringsklaar maken van je Friese paard.

Beoordeling gewijzigd

Het belang van de stap komt ook tot uitdrukking in één van de wijzigingen die doorgevoerd is bij de beoordeling van de veulens. Beweging (draf en stap) telt voortaan dubbel, net als bij de volwassen dieren. Als je veulen slecht of niet stapt, heb je dus minder kans op een goede premie.

Ook is het kenmerk ‘ontwikkeling’ verdwenen van het scoreformulier. Volgens mij een goede zaak, want het was ook wel een beetje een vaag begrip. Zeker als je bedenkt dat veulens van 8 weken oud naast veulens van 5 maanden worden voorgebracht. Hoe beoordeel je dat objectief?

In de nieuwe regels krijgen de veulens een cijfer voor beenwerk, net als de oudere paarden. En omdat het stamboek heeft laten weten goed beenwerk erg belangrijk te vinden, is dat eigenlijk niet meer dan logisch. Hopelijk leiden alle vernieuwingen tot minder grote verschillen tussen de uitslagen van de veulenkeuring en die van de merriekeuring. Een veulenpremie bood voorheen namelijk geen enkele garantie op later succes…

Meer weten?

In de online cursus ‘Keuringsklaar maken van Friese paarden‘ leer je meer over het trainen van merrie en veulen en het groomen van je paard voor de keuring. Klik hier voor meer informatie.

Fries paard, friezenkeuring, keuring, stamboekkeuring, veulenkeuring, veulenpremie