Paardenmatchmaker

Een paard is geen dagelijkse aankoop. Als paardenliefhebber koop je in je leven misschien twee of drie keer een paard. Als je geluk hebt. Dus als koper ben je bijna altijd onervaren. En dat maakt je kwetsbaar.

Een paard kopen is niet zo maar iets. Je moet er goed over na denken. Je zoekt tenslotte een maatje voor het leven. Maar het zal je verbazen hoe gemakkelijk het is om zo maar een paard aan te schaffen. Voor je het weet rijd je naar huis met een volle trailer achter de auto en een knagend stemmetje in je hoofd dat roept ‘Wat heb ik nou weer gedaan?!’ Geloof me, het overkomt de besten van ons…

Geen klik met je paard

Weet je wat de belangrijkste reden is dat particulieren hun paard verkopen? Niet omdat ze er geen tijd of geld meer voor hebben (al komt dat ook regelmatig voor). De meeste paarden worden verkocht omdat de ‘klik’ er niet is.

Een paard is nu eenmaal geen fiets. Het is een dier, met een persoonlijkheid en goede en slechte kanten. Met sterktes en zwakten, die bij jouw unieke persoonlijkheid en ervaring als ruiter moeten passen.

Blind van verliefdheid

Als je een paard gaat kopen is het moeilijk om in te schatten of het dier bij je past. Een glimmend gepoetst dressuurkanon dat door een professionele amazone wordt voorgereden ziet er natuurlijk fantastisch uit. Een Friese hengst met mooi wapperende manen en goede gangen is een plaatje om te zien. Voor je het weet ben je verliefd! En we weten allemaal: verliefde mensen zijn niet toerekeningsvatbaar…

De afgelopen jaren heb ik veel aankopen van dichtbij gezien. En er zijn maar weinig mensen die er in slagen om op rationele gronden een paard te kopen. Veel mensen kopen een paard dat niet of in elk geval niet helemaal bij hen past.

Natuurlijk komt het bij een deel van deze mensen toch nog goed, na een paar jaar worstelen, het paard in training zetten bij een professional en heel veel instructie. Maar is dat wat jij wilt? Of wil je gewoon een paard dat bij je past en waar je vanaf dag 1 plezier van hebt?

Bemiddeling

Als je een paard zoekt dat écht bij jou past, dan is bemiddeling misschien iets voor je. Ik heb jarenlange ervaring in het rijden en trainen van paarden voor de recreatie en lichte dressuur. Ik geef les en ben dagelijks bezig met het verbeteren van de relatie en communicatie tussen paard en ruiter. Daarnaast ken ik alle valkuilen die je in het aankoopproces tegen kunt komen. Van blinde verliefdheid tot zelfoverschatting en van niet ‘door een paard heen’ kunnen kijken tot onverenigbare karakters.

Al die kennis en ervaring zet ik in bij de zoektocht naar jouw ideale paard. Mijn specialiteit ligt bij Friezen, maar als je een ander soort paard zoekt, of het nog niet helemaal weet ben je natuurlijk ook welkom. We kijken samen naar je wensen en mogelijkheden. Zowel rijtechnisch als financieel.

Daarna geef ik je een advies over het soort paard dat volgens mij bij jou past. En ik ga voor je op zoek. Via de ‘gewone’ kanalen maar ook via mijn contacten in de paardenwereld. De beste aankopen zijn namelijk vaak de paarden die nog helemaal niet algemeen te koop worden aangeboden.

Natuurlijk kun je ook zelf op marktplaats kijken. Maar vind je dan het ideale paard? Of rijd je eindeloze kilometers om onberijdbare paarden te bekijken? Of erger – kom je thuis met zo’n exemplaar? En moet je vervolgens een heleboel tijd en geld in een dier steken waarvan je niet eens weet of je er ooit op durft?

Ik help je, adviseer je, zoek voor je en probeer paarden voor je uit. Natuurlijk kost dat geld, maar ik sta aan jouw kant. Veel bemiddelaars laten zich betalen door de verkoper. Ik heb geen belang bij de verkoop. Ik heb er alleen belang bij dat jij het juiste paard vindt. Want een tevreden klant is mijn beste reclame.

Wie weet…

Misschien past die brave 10-jarige die nodig gepoetst moet worden wel beter bij je dan het glimmende 3-jarige dressuurtalent dat ‘een beetje’ sensibel is. Misschien is het verstandiger om een compacter paard te kopen dat makkelijker te rijden is dan een enorm ‘kasteel’ dat er indrukwekkend uitziet. En het kan zelfs zijn dat je meer plezier hebt van een mengelmoesje zonder stamboekpapieren dan van een keuringsprinses. Of andersom. Het hangt er maar net vanaf wat je zoekt, wat je zelf kunt en wie je bent.

Neem contact met me op en dan zoeken we het samen uit!

Op zoek naar een paard? Download hier het informatie-formulier, vul het in en stuur het op!

 

Je paard verkopen?

Bemiddeling bij verkoop is ook mogelijk, meestal in combinatie met een maandje of twee training. Ik zorg dat het paard er netjes voor staat en regel professionele foto’s en filmpjes. Ook heb ik de beschikking over goede faciliteiten waar klanten het paard kunnen komen uitproberen.

">Mail me uitgebreide informatie over je paard en wat je voor hem of haar wilt. Dan neem ik contact met je op over de mogelijkheden.

 

Mooie paarden met een goede basis…